CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

04 Februari 2009

Kisah Hidup ku yang penuh dengan Dugaan


arini aku nk dok cter psl knangan mse dr mle aku kne knser smpai lpas rwatan...stngah org xnk kongsi cter sakit2 nikn...1. sbb malu...2. sbb tkot org xleh trima dia...tp aku pduli apa...lgpn bnda ni bkn nye aku mtk....aku redha...why...??? sbb ble pk2 blik s'truk2 sakit aku ni ada lg yg truk dr aku...2 yg aku slalu pk....that's why aku msh b'than n xpnah gve up smpai skrg...don't worry pnyakit aku x b'jngkit pd org... jgn korg borink plak dgn cter aku ni k...ddk n bce...lpas bce aku nk soal sorg2...xdpt jwb siap la korg hehehe....


KISAH SUKA DAN DUKA SAKIT AKU...
TAAARRAAA...!!!! (^_^)

soryla aku xda story nk cter...2yg aku cter psl skit ni...hehe hope korg blh nilai apa yg aku cter ni k...bce dgn tnang n hayati ksah ku ini...hehehe....
b'mula pd p'tngahan bln 3 taun 2003....aku mle rse kurng slesa pd bwh rhang aku...cm ada bji rmbutan...mle2 kwn aku ckp bji angin...so aku xpk sgt sbb xskit...then msuk bln 4 bji angin yg ku sngkakn 2 dh brubah jd bji durian @ telur aym...cm bguk...tp aku dh pnah kne bguk sblm ni...so xpk kne lg...n stahu aku bguk ni skit...tp mse aku kne ni xskit...2yg aku hairan bin ajaib...hmmmm then aku rse lain...ble tiap kli aku nk tnduk cm amek air smbhyg...drh kuar dgn slamber kpak nye dr hdung aku...m'ngalir tnpa hnti mcm air paip daaa...ble aku dongak cm biasa br ok....then ble ktulan cm bguk ni mkin m'bsar...aku mle pasrah...n bntu...

then gla cek kt klinik...klinik kte pg spital...ble pg spital...dia bg srat soh aku pg bhgn bedah Spital Sultanah Aminah JB...yela aku mne la tau pape psl bnda2 ni...so ikot jela apa Dr ckp...smpai kt sne...cek pastu blik...slang sbln cek pastu blik lg...smpai bln 6....bru Dr Pmpuan ni nk wat opration kcil...dh la wat opration pastu yg opration bkn dia...tp Dr laen...xke gampang nmenye...dia blh dok sdap cti...mse 1st time opration 2 cuak gler...plak 2 no gliran aku ke-2...opration 1jam stengah...msuk je blik opration kpala aku dh kne ttup...xnk bg nmpak...n dia open bhgn nk oprate je...ckp bg bius tdo...tp aku xtdo...spnjang opration 2 aku t'jge...ciap tnye lg "lme lg ke doc" hehe...Dr dr india huhu...n spnjg opration 2 aku xnmpk apa dyorg wat tp aku dgr bnyi alat2 yg dyorg gne...cm nk blah klit aku dyorg xpkai psau biasa tp pkai bsi pnas klo xslap...sbb mse ptong 2 bnyi mcm org nk ptong bsi huhu...tp xskit...dia gnting sna korek cni...aku xskit...cme rse d'sntuh je...ble dh dpt smple...nk jhit plak mse jhitan aku rse skit...jhitan yg last 2 doc tnye nurse dlm BI "nk tmbh lg 1 jhit x...???" nurse xjwb tp aku yg jwb "xyhla doc...ni pn dh ckup mnis...nnti byk2 xcntik"...aku ingat dia dgr ckp aku skali dia tmbah jgk...than jela huhu lpas amek sample dia tnjuk kt aku...aku tgk ptih cn buah rmbutan hehe...2bln aku tnggu rsult...doc kte 4 ari br blh bkak tmpal kt tmpt oprate 2...leceh btol...haa time ni aku dh da gf...tp aku xbtau dia aku oprate...aku xnk gnggu study dia n wat dia rsau...then 2ari lpas oprate aku g skolah tgk klas...mse 2 ada gtong ryong brshkn klas...xpk psl luka opration pn...huhu then aku g klas member aku sbb aku tgk klas membr aku ni slalu mnang...klas rmai mlayu so dyorg ni spakat glerla...klo dak cina wat pkak je...aku dtg je...dak2 pmpuan klas 2 serbu aku perh...!!! mcm artis...mle sbok tnye knapa la mcm2 lgla...dh nglahkn gf aku plak huhu...aku ckp kne cium hehe...lpas 2 kcoh...smpai gf aku tau...gf aku xmrh tp nangis sbb xbtau dia...n dia pn rse xsdap ati mse aku oprate tp dia xsngka mse dia xsdap ati 2 aku oprate...then bln 8 br dpt tau aku kne knser 2pn Dr dri INDON yg cek n bgtau aku...mak aku nangis...yela ulang alik spital b'bln2 tp ni yg aku dpt...mybe mak aku tkot xda cre nk ubat...

seb bek mse 2 pkcik aku ktua jbtn kshatan kt HSA...ble dpt tau kne knser...pkcik aku trnsfer ke bhgn tinga, hdung n tkak...(ENT)...smpai ENT...Dr Gupalan on da spot rwat aku...dia tpon bhgn bdah n mrh2 Dr pmpuan 2 sbb xanta kt dia awl2...spatotnye...kes aku ni bhgn ENT yg amek alih...n xblh opration ske suki...sbb ada org pnah opration then knser 2 mrebak...tp Alhamdulillah aku xmcm org 2...then Dr 2 nk wat wat biopsi...anta mkmal...1 mkmal HSA 1 lg mkmal swasta Spital Pakar Johor...time dia amek sample dlm hdung aku ni...tuhan je yg tau btapa skit...!!!! nye...mne xnye...korg bygkn hdung aku yg cute ni....dia leh sumbat dgn skop kmera n gnting...ya Allah...sakit sgt :''( dhla skit...kne gnting plak 2mcm org lpah dging...tp aku than mse 2 cme nangs jela yg mmpu...nk ronta2 cm dak kcik nk sunat plak...tawakal jela...tgn n kaki dh kne pgang apa leh wat...dh mcm thanan yg kne seksa...lpas dpt rsult mmg sah kne knser d'beri nme NASOPHARYNGEAL CANCER (NPC)...tp Dr Gupalan kte aku nsb bek...sbb pringkat awl...n knser aku stempat...xmrebak...

then Dr suggest aku wat RADIOTERAPI...rwatan hnye m'gnakn laser...kte xrse tp effect nye mmg skit...tahan xtahan jela...ada 2 spital je yg ada alatan n rwatan rdiotrapi mse 2...2pn kt spital private...Pantai Medical Centre (PMC)...kt m'sia time 2 ada 2 je kt KL n MELAKA...aku bkn org kya...mne ada wit nk ulang alik g KL...kt mlaka ni pn dh t'cekik...kt S'pore ada tp $15000....35kli rwatan...kt PMC...RM20000...cina rmai wat kt s'pore...lg cnggih...tp aku ni bkn org sng...ni pn nsb bek time aku kne ni aku f4...so msh skolah...prents kje gverment...dptla free...tp aku xddk PMC aku mnginap kt Hospital Besar Melaka...so ulang alik laa aku wat rwatan...xjauh...dlm 15mnit...nek van ninonino...hehehe...korg tau jela k'adaan spital krajaan BUSUK GILER....dgn ptient2 yg tua...aku nk t'mntah...tp apa leh wat...nk xnk than jela...aku nk mndi pn pastikn cleaner dh cuci tndas 2....

cter psl Radiotrapi ni...mle2 aku dftar then jmpa Dr...nme Dr 2...Dr Nonis...laki...org flipina kot haha...lpas cek dia kte aku spatotnye kne cbut gigi bongsu tp xwat...aku xtau lak ada gigi bongsu ke sulong ke time 2...sbb gigi bongsu klo kne skit kn...so wat bodo jela...xkn nk ptah blik JB...dia dcide aku kne wat laser 35 kli...nk kurg dr 35 blh tp kne wat kimo...nk plak aku kimo aku dgr org kne kimo...gler2...mcm nazak...ada pkcik siap cbut spital tkot kne kimo...huhu...rwatan skali s'hari...sminggu 5kli n skali wat laser 1mnit stengah...so klo sminggu 5kli...35kli...??? apa x 7 mnggu aku mnetap kt mlaka...sblm rwatan kne tmbng brat...then wat topeng...cm cter The Mask...sssmmmooookkkiiinnn...!!!! hehehe tp nk tnggu gliran rawatan kt PMC 2 xnk sjam plakkn...huhu buang mse btol....seb bek ada tv leh tgk cter Pengako Sayo hahaha...ada aku b'lakon,Jerrico Rosales 2aku la hehehe...

mse 2 aku ptient plg muda...waaaahhh...!!! hehehe..ari p'tama dpt ktil...bsok nye dmam...sbb wad aku kt tngkat 4...pastu ktil 3rd klas dkat dgn tngkap,kpasnye ligat...mlm angin kuat...then tkar ktil...then Dr offer wad 1st klas...aku xnk sbb klo 1st klas xblh blik n kuar s'suka suki...so aku mtk 2nd klas...dpt blik evry week...dlm mnggu p'tama smpai mnggu ke-3 je ak xblik... Dr kte effect rdiotrapi nnti dlm mlut luka...mcm kne bkar...pastu brat trun...mntah2 lpas kne...xslera nk mkn...mle2 aku xrse...tp lpas sminggu br aku rse ksan rdiotrapi ni...dlm mlut luka mcm t'bkar...dgaan...jgn kte nk jamah mkanan...nk mnum air pn xsnggup gra2 xthan skit...ltakla nsi aym ke kfc ke dpn aku...aku xmkn x...tp nk xnk aku lwn jgk...aku mnum nestum xpn biskut ccah teh ke susu ke... huhu...mcm2 ragam ptient kt spital mlaka...wad aku tngkat 4...tngkat 3 wad pmpuan...tngkat 2 n 1 wad psikatri...wad org gler...tkot ada,cian ada klakar pn ada...tkot time ptient ni t'lepas...mmg ksut la...org gler blh wat suka suki...klo dia bnuh pn dia xkne hkuman huhu....klakar ble tgk ptient2 ni nyanyi...hfal plak lgu...ble tnye umah kt mne xtau hehehe...yg ksian plak...aku tgk dr wad aku la...ada ptient skit jiwa ni kne pkul rmai2...pastu smua org tua plak 2...dlm lnkungan 50-an huhu...cian aku tgk ada pkcik 2 kne pkul bdn bsar2 sume blasah sorg...lpas kne pkul pastu nangis ngadu kt nurse mcm dak kcik ngadu kt bpak..hahahaha...

klebihan spital mlaka ni...ada cc...so aku slalu cabut pg cc men game...huhu bosan t'amat sgt...kdg2 jln2...pusng 1 spital...ada court tennis tp klo aku bwk rket nk men dgn spe...huhu then 2mnggu br la akak2 snior nk dkat2 dgn aku ajk jd kwn...huhu...tgk aku kulu kilir gak nye 2 yg dyorg rsau...yg rpat dgn akula kak affa, kak su, kak jan, kak faezah, yg student kak maz n kak tan...kak tan ni...dia kturunan baba n nyonya...mle2 aku plik...dia pkai serkup...tp tag nme tan swee lee...aku tnye dia ni mlayu ke cina...dia xbgtau...dia soh tka...mmg time 2 xleh tka sbb bhasa mlayu dia fsih gler...last2 aku tnye akak2 len rpenye dia baba n nyonya...then akak2 snior ajk aku kuar tman dyorg...aku ingatkn dyorg men2 skali btol...aku cbut...pg bndar...pastu mkcik2 nurse pn bg...ciap ckp..."ati2... blik jgn lmbat2 ye..." hahaha dh mcm mak aku plak...aku kt spital ni kwn dgn 6org brader n sorg pkcik...2org brader 1 wad dgn aku, 4org lg wad 3rd klas... brader2 pnagih 2 org...sorg bnduan lg sorg biasa...sorg pkcik n lg sorg abg bunny nme dia...ingat kn bugs bunny hehehe...abg bunny ni pndai lukis...so aku klo lpak ktil dia tgk dia lukis jela...tp biasa dia dtg ktil aku lpak...bork psl bsnes dia...gpn adk aku pn ada tman aku time cti skolah..


nila akak nurse yg jge aku...dr ats kri...kak mimi n kak ina...dr bwh kri...kak dila n kak affa

mle2 pk nk blik je...bosan gler la...rndu kt umah n kwn2...hmmm tp ble dh lme kt mlaka...xnk blik umah plak hahaha...sronok sgt gaknye...then aku dpt brita...ayh member aku amad @ ayed msuk wad 1st klas....aku contct2 tp xjmpa...ayh dia kne knser gak...xsmpai brapa ari dh mnggal...aku amek pluang cbut spital mlm2 pg umah mmber aku ni...ada thlil...pastu sminggu lg nk blik ada akak nurse student br...br 2 ari msuk dh dtg ktil aku nk knal dgn aku...kak dila, kak ina, n kak mimi...pastu ble nk ujian dyorg jdkn aku smple...xpsl2 aku jd mngsa raba...dyorg rmai2 bkak bju aku pastu...!!!!!!! pastu apa ckpla...apa dyorg wat...??? hehehe dyorg cek bdn aku je...knon nye nk tau part2 pd tbuh bdn mnusia...dyorg nk bkak suar aku tp aku xbg...2 dh kre p'kosa aku hahaha...then ble akak nurse br ni tau aku nk blah ...dyorg ajk kuar...aku ngikotla bontot dyorg...pg hang tuah mall...shoppng seb bek ada wit...bdal la shoppng mrah gler dr JB...huhu org indon rmai...b'sepah, aku rse cm kt jkarta...emm mmg knangan la...aku pnah nk gado dgn driver van spital...ingat aku ptient...ske2 mak bpak dia nk mrh aku...aku diam je tp ble aku dh pnas...aku maki dpn org rmai ajk gado tau plak dia nk snyap...

ari last aku nk blah...akak junior n snior ajk kuar...aku dh png lg ksut...akak jnior ajk g joggng kt hutan bndar kot...dkt dgn tol ayer kroh...yg akak snior ni ajk kuar pg gak...huhu...g bndar...aku cbut g joggng rmai2 dlu...dh xkuat energy xda...blik je akak snior dh tnggu aku tnye aku g mne aku ckp g srapan kt kdai hehe...mjuk dia..mcm aku ni bf dia plak...huhu...ada 2 org akak snior ni b'iya2 nk aku jd adk angkat dyorg...kak affa n faezah...aku png dgn dyorg ni...snggup msm mke s'sme dia gra2 nk aku jd adk angkat...ciap psan kt aku jgn cr akak angkat laen...dia xtau akak jnior pn nk aku jd adk angkat...kak ina n kak dila...apala sgt yg ada kt aku ni smpai nk brebut...aku ni ptient bkn ank ptung Mr.Bean yg nme teddy 2...huhu then ikot kak affa n jan pg bndar...kak faezah xtau...sbb dia off...pg bndar tman dyorg g bli tket kt bstand..pastu dkat dgn hang tuah mall...dyorg tnye pnah pg ke...??? aku ckp pnah...dia tnye dgn spe...??? aku trus diam wat bodo...seb bek xkntoi aku kuar dgn akak2 junior klo x abs aku kne bebel...lpas dyorg bli tket kteorg pg mahkota prade...fuhh hjat nye nk tgk wyang tp xsmpat coz aku nk blik JB...ptg 2 dlm pkul 3 aku trus nek bus ke PMC...akak2 ni anta...prents aku dh ciap kmas kn brg aku n tnggu kt PMC...smpai je wat rwatan...xyh tnggu gliran sbb aku dtg sndri bkn nek van huhu....lpas rwatan say bubye 2 PMC n spital mlaka...huhu cdih2...blik skolah je...senior2 aku t'kjut tgk aku dh krus...dlu mse aku shat xngam sgt mlah ada anti brapa org...tp dyorg xpkul aku plak pdahal bkup dyorg lg bsar dr aku...lpas aku blik dr rwatan rdiotrapi... mlela senior2 ngam dgn aku ada bkup haha...!! aku msuk skolah dgn rmbut pnjg....suar cutting bwh kcik...sja mcm skolah bpak aku huhu...spot check lpas...huhu...then aku sje pg klas membr2 xpsl2 dak2 pmpuan jrit nmpak aku...dh mcm artis dh...aku wat derk jela sbb aku dtg jmpa membr...dyorg potpet2...bual sme sndri....ngaku aku bf dyorg...ciap trik2 aku brebut...bsg 1 klas...ckgu dsiplin dtg xnk cuak plak...aku blah dgn mke slamba ckgu xckp pape sbb aku pngawas...tp mke mrh la huhu...then tiap2 ari gf aku lalu tpi klas aku...nk tgk aku...rndu kot sbln lbh xjmpa hehe...dak2 pmpuan klas pndai yg anti dgn aku pn mle nk rpat dgn aku...nk tnye k'adaan aku gaknye...tiap2 rhat pnggil aku tp aku wat xtau je...lpas sminggu b'lalu...cti skolah...ptot nye aku trus cti skolah tp aku dh rndu kt kwn2 aku pg jgk w'pn ada sminggu je lg nk skolah time 2....


ni pic sbelum radioterapi...encem x...??? ada rpe hani mohsin x...??? hehe...pic ni dgn akak aku kt airport senai...

taarrraaa....ni pic sbulan slepas kne radioterapi...encem x...??? hahaha

ni pic stahun lpas kne...huhu....


ni pic 2 thn lpas kne radioterapi...


4 wajah yg b'beza...tp org yg sme hahahaha...poyo gler mke aku....ktawakn dia hahaha

haaaa ngantok eh ni br cter knangan rwatan opration kt HSA, rdiotrapi kt PMC n hostel kt Spital Bsar Mlaka...blom cter effect n apa aku wat kt HUKM huhu... sbar2 jgn tdo dlu hehe...

5 komen la...(^_^):

Raihanna berkata...

tabahkan hati ek nash.... may allah always bless u... rai doakan nash cepat sembuh k...

Lee pOw berkata...

may allah bless U my dear frenz.. =) hope cepat sembuh..

Nash Taj (^_^) berkata...

thanx rai...azah...

dila john berkata...

aku penah cite psl kau kt mak aku,
lepas yg kite kua ngn latat g tgk wayg tu,
yelah, my late sis pown cancer but breast cancer lah,
dat's y la, skg ni kalau ade spe2 yg cancer mg teringat
kat arwah akk aku.

b4 ak bce entri kau nih, ak xtau pown kau cancer.
seriously. hahahhahaaa...
sb kite pown xpenah tego kan?

haa.. my point is,
my mom said,
mak kau kawan mak aku.
ehhehehehe...
mak aku nurse kat klinik kesihatan pontian.
ohohhoohohooo...

mmg tanpa semangat org tersyg,
dan kecekalan hati kau mungkin tak seperti sekarang.
my late sis pown dlu, dy da giv up act..........................

Nash Taj (^_^) berkata...

yeke dila...??? dh lme arwah ko kne...?? mse dia kne pringkat awl ke dh thap kritikal...??? spe nme mak ko...??? knser aku ni kne pringkat awl...kalo lmbat...mmg bubye dh...coz blh mrebak...tp mujur aku pnye knser xmrebak lg time kne 2...2la dgaan pling bsar smpai skrg...n aku b'syukur stil dpt pluang hdup kt bumi...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails